پولیپ بینی ، توده ای غیرسرطانی به رنگ خاکستری یا بی رنگ بوده ، که از غشای مخاطی بینی و سینوس ها در مجرای بینی ، به طور غیرعادی رشد می کند ؛ بروز پولیپ ، در هر دو حفره بینی یا در یکی از آن ها نیز امکان پذیر است و منجر به مشکلات تنفسی می شود ؛ از دلایل بروز پولیپ در افراد ، باید به عوامل گوناگونی همانند آلرژی ، عفونت و از این قبیل موارد اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله از دکتر نازنین ابدالی ، بهترین جراح بینی مشهد ، همراه شوید.
در صورتی که اندازه پولیپ ، بزرگ باشد ؛ از حفره های بینی قابل مشاهده بوده و در برخی از موارد نیز می تواند از پشت بینی وارد حلق شود ؛ در این صورت اگر بیمار دهانش را باز کند ، پولیپ قابل مشاهده خواهد بود. از دیگر مشکلاتی که در اثر پولیپ بینی ، رخ می دهد باید به بروز مشکل در حین خوردن و آشامیدن و صحبت کردن اشاره کنیم. بروز پولیپ دماغ ، در تمامی افراد و در هر سنی امکان پذیر می باشد ؛ اما در بین میانسالان بسیار شایع تر است.
علائم پولیپ بینی در بزرگسالان
از علائم بروز پولیپ در افراد ، باید به مواردی که در ذیل ذکر شده اند ، اشاره کنیم :
- آبریزش بینی
- احساس درد در نواحی سر و صورت و حتی دندان های بالایی فرد
- خروپف
- گرفتگی مداوم بینی
- مشکلات تنفسی
- از دست دادن حس چشایی
- و غیره
تشخیص پولیپ بینی
تشخیص این عارضه با بررسی کردن علائم ، پیشینه پزشکی و معاینه فیزیکی آغاز می شود. تست هایی نیز وجود دارند که از آن ها کمک گرفته می شود. برای مثال :
اندوسکوپی بینی : در این فرآیند یک لوله باریک و نورانی که به یک دوربین متصل است به بینی وارد می شود تا هر گونه گرفتگی در آن تشخیص داده شود.
تصویربرداری ها : می توان با استفاده از سی تی اسکن اندازه پلیپ های درون عمق بینی را تشخیص داد. همچنین با این روش نه تنها می توان مکان این زائده ها را مشخص کرد ، بلکه از این طریق احتمال بروز دیگر بیماری ها نیز از لیست خط می خورند.
تست آلرژی : می توان با انجام این آزمایش ، فهمید که آیا دلیل گرفتگی بینی وجود پولیپ است یا آلرژی. در این رویکرد مقدار خیلی کمی از عوامل حساسیت زا به داخل پوست وارد می شوند تا در صورت بروز واکنش ، بررسی گردند. معمولا این تست روی کمر یا دست انجام می شود.
آزمایش خون : با این آزمایش می توان وجود بیماری هایی که به پولیپ بینی مربوط هستند را تایید کرد. برای مثال حساسیت یا مشکلات سیستم ایمنی از این دست هستند.
تست فیبروز سیستیک : کودکی که به پلیپ دچار شده باشد ، احتمال دارد که فیبروز سیستیک نیز داشته باشد. این بیماری روی سلول های تولید کننده عرق ، مخاط و اسیدهای هضم کننده غذا تاثیر می گذارد. فیبروز سیستیک ارثی است و از پدر مادر به فرزند می رسد.
در این تست ، عرق فرد مورد آزمایش قرار می گیرد. یک ماده شیمیایی مخصوص روی پوست قرار خواهد گرفت تا باعث عرق کردن همان ناحیه شود. در نتیجه مشخص می شود که عرق فرد نسبت به افراد عادی نمک بیشتری دارد یا خیر.
درمان پولیپ بینی در مشهد
در مرحله اول بهترین جراح بینی مشهد ، تلاش می کند تا با درمان دارویی ، پوليپ بيني را کوچک کرده و آن را برطرف نماید ؛ در صورتی که با انجام این روش ، درمان حاصل نگردد ؛ انجام جراحی ، پیشنهاد می شود. جراحی پوليپ بيني ، سخت و دردناک نمی باشد و از آن به عنوان جراحی سرپایی یاد می شود ؛ بنابراین در این باره نگران نباشید. لازم به تذکر است احتمال عود مجدد پولیپ در افراد ، پس از درمان وجود دارد.
هزینه عمل پولیپ بینی در مشهد
هزینه عمل پلیپ بینی در افراد ، پس از انجام معاینات مورد نیاز مشخص می گردد ؛ بنابراین به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این باره باید به متخصص گوش و حلق و بینی ، مراجعه نمایید.
چه گروه هایی شانس ابتلای بیشتری به پلیپ بینی دارند ؟
ریسک ابتلا به این بیماری در کودکان مبتلا به اختلالات تنفسی ، آسم ، سینوزیت مزمن و زکام بیشتر از سایر افراد است. همچنین در افراد میانسال بالای 40 سال و خانم ها ابتلا به این عارضه شیوع بیشتری دارد.
راه های جلوگیری از بازگشت مجدد پلیپ ها
- از قرارگرفتن در معرض عوامل آلرژی زا و محرک بینی خودداری نمایید.
- برای جلوگیری از التهاب و مسدود شدن راه تنفسی و همچنین مرطوب نگه داشتن آن توصیه می شود با استفاده از بخور فضای اتاق خود را مرطوب نگه دارید.
- از سرم های شست و شوی بینی یا آب نمک برای پاکسازی بینی از عوامل آلرژی زا و محرک ها و همچنین بهبود جریان مخاطی استفاده کنید.
- بعد از جراحی پولیپ بینی مراقبت ها و دستورالعمل هایی به شما داده می شود که لازم است تمامی موارد آن را با دقت رعایت کنید.
- در صورت عود مجدد پولیپ بهتر است با بهترین متخصص گوش حلق و بینی مشهد ، خود مشورت نمایید.
انواع روش های جراحی پولیپ بینی
با توجه به اندازه پلیپ و تشخیص پزشک این جراحی می تواند به 2 روش انجام شود.
عمل پولیکتومی : با توجه به وضعیت بیمار این روش می تواند با بیهوشی عمومی و یا بی حسی موضعی انجام شود. این روش از متداول ترین روش های عمل پولیپ بوده و پزشک برای خارج کردن این زائده از دستگاه های مکش کوچکی که به داخل بینی وارد می کند ، استفاده می نماید.
روش آندوسکوپی سینوسی : در مواردی که سایز پولیپ بینی بسیار بزرگ باشد ، این روش جراحی کاربرد دارد. برای برداشتن پولیپ ها در این روش از لوله های نازک دوربین داری استفاده می شود. به منظور جلوگیری از عود مجدد پولیپ های بینی و همچنین کاهش التهاب مسیر داخلی بینی بعد از پایان عمل ، به وسیله آب نمک و اسپری داخل بینی شست و شو داده می شود.